Nakkeskadene


Jeg har uutholdelige smerter 24/7. Det er ingen hjelp å få her i Norge, og jeg må til utlandet for å få operasjonen jeg så sårt trenger.

Nakken vår har 7 nakkevirvler som kalles cervical vertabrae. Sammen støtter disse skallen, beveger ryggraden, beskytter ryggmargen og det springer mange nerver fra nakkevirvlene som er koblet til hjernen.

Alle 7 nakkevirvler er nummerert, og C1 er den som ligger øverst, nærmest skallen. C7 er den nederste.

C1, eller Atlas, er den øverste nakkevirvelen som bærer hodet vårt. Den er ringformet og roterer rundt axis. 

Oversiden av atlas danner leddforbindelse med bakhodebenet.

C2, eller Axis, er den nest øverste nakkevirvelen. Den har en "tann" (dens axis) som stikker opp fortil og danner leddforbindelse med atlas.

Sammen danner atlas og axis et dreieledd for nakken og hodet.

Operasjonen

Operasjonen går ut på å stive av fra C0 til C4 i nakken ved hjelp av skruer, plater og bein fra f.eks. ribbein. Dette vil redusere bevegligheten i nakken med ca. 80%, så man vil ikke kunne nikke eller gjøre nei-bevegelser da det er de øveste nakkevirvlene som gjør at man kan bevege hodet.

Ved å stive av nakken på denne måten reduseres smerten betraktelig da problemet med økt beveglighet uteblir og det hindrer at det blir press på øvre del av ryggmarg og hjernestammen.

Kilder:

nakke- og kjeveskaddes landsforening

https://www.healthline.com/human-body-maps/cervical-spine, 

Dr. Gilete: drgilete.com

Wikipedia: Anatomography (en:Anatomography (setting page of this image)) [CC BY-SA 2.1 jp (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.1/jp/deed.en)], via Wikimedia Commons og By Anatomography - en:Anatomography (setting page of this image), CC BY-SA 2.1 jp, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22406835