Er det virkelig fredag igjen?!

10.11.2017

Jeg føler meg som en gammel bestemor når jeg sier det hver uke, men seriøst: er det virkelig fredag allerede? Det er så rart at dagene er så lange og ensformige, likevel så flyr ukene. Hilsen Hanne 100 år.

Uansett, jeg tenkte jeg skulle komme med noen tips til hva dere kan se på fra sofakroken i denne førjulsmåneden :)

Serier

The Fall

The Fall handler om en sjarmerende familiefar som jobber som psykolog. Han skjuler en mørk og dyster hemmelighet som ingen vet om. Veldig spennede og gode skuespillere. Min favorittserie!

Luther

Hvem liker ikke Idris Elba? Han spiller rollen som etterforsker og han har tidenes kuleste frakk. Det er faktisk verdt å se serien på grunn av frakken alene.

Sense8

Denne serien er litt merkelig og har kanskje ikke de beste skuespillerene, men jeg ble likevel hektet fra første episode. Det handler om en gruppe mennesker fra helt forskjellige land, som er linket sammen via evnene de besitter. Gi det en sjans :)

Dokumentarer

Cosmos: A spacetime Odyssey

Denne kan jeg kan se om og om og ooom igjen. Astrofysiker Neil deGrasse Tyson tar oss med på en fantastisk reise der vi får dykke inn i deilige fortellinger om hvordan menneskene oppdaget naturens lover og fant våre koordinater i tid og rom. Den er lærerik, drømmende og utrolig gøy rett og slett. (Det er en oppfølger til orginalserien fra 1980).

The Unbelievers

Denne dokumentaren følger vitenskapsmennene Richard Dawkins og Lawrence Krauss der de reiser rundt og holder foredrag om viktigheten av vitenskap og reasjonalitet i den moderne verden. Anbefales!

Help us find Sunil Tripathi

Denne må simpelten bare sees. Dokumentaren handler om forsvinningen av studenten Sunil og om den uventede oppmerksomheten forsvinningen hans faktisk fikk.

SlingShot

Denne mener jeg også at alle burde se :) Den handler om fantastiske Dean Kamen, som er en av nåtdens kanskje største oppfinnere.

After Tiller

Dette er en veldig sterk dokumentar som følger de fire eneste legene i USA som utfører seinabort. Den er nok provoserene for mange, men den er også følsom, trist og sterk. Tittelen referer til George Tiller, en lege som ble drept i 2009.

Citizenfour

Her får vi følge Edward Snowden når han leverer graderte dokumenter til journalisten Glenn Greenwald. Dokumentene avslører USAs overvåking av privatpersoner. Jeg ble helt sluktav denne thrilleren fra virkeligheten!

Adopsjonens pris

Dette er en dokumentar som handler om et dansk ektepar som adopterer et søskenpar fra Etiopia. For meg er dette virkelig en trist og dypt provoserende dokumentar. Jeg leste at ekteparet måtte få hemmelig nummer etter dokumentaren ble vist.

The internets own boy

Dette er kanskje min favorittdokumentar. Den handler om Aron Swarts, programmeringsgeni og informasjonsaktivist. For å nevne noe av det han har gjort: som 14-åring jobbet han med å utarbeide RSS, som ble et av internettets mest brukte formater på 2000-tallet og han var også med å grunnlegge Reddit. Dokumentarfilmen tar for seg Swartz' liv, hans juridiske kamp, og hans død. //Kilde: Henrik Lied - Journalist og rådgiver i NRKbeta

Film

Jeg er ikke så glad i filmer lengre, men har tre jeg vil anbefale:

Into the Wild

Dette er en klassiker som alle burde se. Filmen er basert på en sann historie om en mann som drar fra alt og alle han kjenner. Han legger ut på en eventyrlig, ensom ferd. Den er på en måte romantisk, drømmende, lokkende og deprimerende på samme tid. Jeg liker også godt Emile Hirsh i denne rollen! Eddie Vedder sin musikk i filmen er også magisk.

The good dinosaur

Denne filmen her. Jeg fatter ikke at den ikke ble mer populær? Virkelig helt nydelig spør du meg. Fy fader som jeg gråt. Jeg liker den ikke kun på grunn av at jeg elsker dinosaurer altså! Jeg hadde likt den uansett. Dere ser jo på coveret hva den handler om, hehe, men ja. Denne må sees!

Des hommes et des dieux (Of gods and men)

En sann historie om noen munker som bodde i Tibhirine klosteret og sjebnen de gikk i møte. Denne er nok ikke for alle, men jeg elsket den.


Hvis dere har sett alt som er, så kan jeg anbefale å kose dere med små klipp og foredrag av Richard Dawkins som jeg har nevnt. Han er en verdenskjent atferdsbiolog, evolusjonsteoretiker og populærvitenskapelig forfatter som jeg aldri blir lei av å høre på. Håper jeg kan høre et foredrag av han en vakker dag :)

Kos dere! :)